Monday, 26 February 2018

Ayam Ungkep JAWA




Mesti ramai yang jarang dengar nama makanan ni kan? Hahhh, biasalah makanan ni diperkenalkan dan dimakan oleh orang kaum Jawa sahaja. Cuma, sekarang lauk ni semakin popular kini kerana keenakan dan kesedapan lauk itu sendiri. Ia menjadi lebih sedap apabila dimasak kering dan pedas. Di sini, saya sediakan bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara untuk memasaknya.


BAHAN-BAHAN:
  • Lada (lagi banyak lagi sedap) ditumbuk
  • 5 ulas bawang putih ditumbuk
  • 2 biji bawang besar ditumbuk
  • 2 batang serai ditumbuk
  • Halia secukupnya ditumbuk
  • Asam jawa
  • 1 ekor ayam potong saiz sedang


CARA CARA:

1. Panaskan minyak
2. Tumis semua bahan yang ditumbuk (masukkan garam dan ajinamoto apabila bau sudah wangi)
3. Tunggu sehingga warna lada keperangan
4. Masukkan ayam
5. Masukkan serbuk kunyit (Agak-agak. Just untuk warna sahaja )
6. Tunggu sehingga ayam keras
7. Masukkan air untuk empukkan ayam
8. Tunggu sehingga kering
9. Masukkan asam jawa (lagi masam lagi sedap)
10. Masukkan garam

Siappp!!


No comments:

Post a Comment

Kawan

Assalamualaikum semua!  Post akhir mungkin.... Okay, post akhir ni aku akhiri dengan kisah tentang kengkawan aku yang ada dengan...