Petai? Haaaa, mesti ramai yang tak suka kan? Korang mesti taksuka bau dia dan rasa dia kan? Hahahaha pahit pahit camtu.
Kalau nak tahu, ini lah makan favourite aku sejak azali lagi. Petai ni yang sedap bila dia betul-betul tengah masak, tak terlalu muda tak terlalu tua. Bergantung pada orang jugak. Pada aku, petai ni sedap time dia tengah nak masaknya. Rasa dia pekat dan betul-betul pahit. Kadang kalau makan macamtu je, ada sikit rasa pedas. Ada yang suka petai ni masak sambal tumis, ada yang suka makan mentah-mentah macamtu. Kalau aku, aku lagi suka makan macamtu je. Baru real dia punya rasa. Makan dengan nasi dengan ayam ungkep macam kat bawah ni, wowwwww! sedap ehhh rasa dia. Takpuas makan! Haaaa, kadang aku makan dua papan sekaligus, nasi sikit petai lebihkan. Huhuhuhu baru sedap! Okay ni aku belanja sikit gambar lauk masatu, ayam ungkep dengan petai. Nikmat weh!
Petai ni satu je, bila buang air kecil, dia akan meninggalkan kesan bau dekat tandas tu. Huhuhuhuhu, ini tak dapat nak dielakkan. Normal lah ni kan, sama juga dengan jering. Jering ni sama je rasa dia dengan petai. Tapi rasa jering lebih pekat berbanding petai. Aku takreti dan tak berminat sangat makan jering. Hehehhehe. Okay, lagi satu nak pesan, bila dah makan petai ni, korang kena lebihkan minum air masak tau! Minum banyak-banyak sebab tekak akan kering bila makan petai ni.
Petai ni kalau dah terlebih masak, kulit dia akan berubah menjadi hijau pekat atau kehitaman sedikit. Isi dia pulak akan jadi warna oren (selaput). Tapi time ni rasa dia dah tak pahit sangat. Manis-manis macamtu, lembut sikit pun ye jugak. Tapi aku tetap suka petai yang sedang-sedang, fresh hijau lagi sebab dia keras dan pahit. Huhuhuhuhu! Bawah ni aku tunjuk contoh petai yang dah terlebih masak.
No comments:
Post a Comment